עושים למען שוויון לנשים ערביות תוך שילובן בשוק העבודה

פרויקט נשים ועבודה של ארגון העובדים מען, עוסק מזה 15 שנה בסיוע ועידוד נשים ערביות להשתלב בשוק העבודה במשרות איכותיות ובשכר הוגן. כאשר יזמנו את הפרוייקט היה שעור הנשים הערביות השותפות בשוק העבודה נמוך מ-20% (בהשוואה לשעור הנשים העובדות הכללי בישראל שהיה מעל 60%). בשנים שעברו מאז, סייענו ועודדנו אלפי נשים להשתלב בפעם הראשונה בחייהן במקומות עבודה מוסדרים עם זכויות מלאות. במקביל חל בתקופה זו שינוי במדיניות הממשלה, שמקצה מאז שנת 2010 משאבים גדולים יותר לעידוד נשים ערביות לצאת לעבודה, שכוללים גם שיפור מסויים בקווי התחבורה הציבורית מהישובים הערבים, בפתיחת מעונות וגני ילדים, ובהקמת מוסדות שמכשירים נשים ערביות לעבודה. התוצאה היא עליה בשעור ההשתתפות של נשים ערביות במעגל התעסוקה, שמגיעה כיום לכ-34%, אך עדין נשארת פחות ממחצית משיעור ההשתתפות בעבודה של נשים יהודיות – למעלה מ- 80%. זאת למרות הגידול בהשתתפות של נשים ערביות בהשכלה הגבוהה. חמור מזאת, שיעור העוני של האוכלוסייה הערבית (47.1%) נשאר יותר מכפול משיעור הממוצע של העוני בישראל – 21.2%. [נתונים מתוך דו"ח הביטוח הלאומי 2017, ודו"ח מכון טאוב על השתלבות נשים ערביות בשוק העבודה]. ארגון העובדים מען תרם תרומה משמעותית לשינוי זה, הן בהעלאת המודעות הצבורית והן במעשה, אבל יש לראותו כשלב ראשוני בלבד. עדיין דרושים מאמצים רבים להעלות את שיעור הנשים הערביות העובדות לשעורים הממוצעים במדינה ולהוריד את שיעורי העוני.
בשנה האחרונה, לאחר שמען וסינדיאנת הגליל אמצו את ההגנה על הסביבה לאני מאמין שלהם, הם פעלו יחדיו להכשיר קבוצת נשים ערביות לפתח חקלאות הדרופונית. הצלחת פרוייקט זה יכולה לעודד נשים לגדל מזון בצורה בריאה ונקיה, וגם להתפרנס מכך. המשרדים של מען בבאקה אל-גרביה ומרכז המבקרים של סינדיאנת הגליל הקימו מערכות הידרופוניות על קירותיהם. שני הארגונים קיימו ארוע של יום האשה הבינלאומי סביב הסיסמא "נשים מובילות כלכלה ירוקה", גייסו כמאה נשים ערביות מהמשולש וממזרח ירושלים לצעדת האקלים שהתקיימה בתל אביב במרץ השנה, וקיימו את כנס האחד במאי השנה בשיתוף עם ארגונים ירוקים התומכים בכלכלה ירוקה.
במקביל, אנו מקדמים גם מעבר לאנרגיה סולרית, ערכנו מס' כינוסים להעלאת המודעות לנושא בקרב נשים ערביות ולאחרונה אף ערכנו בסניף מען בבאקה אל-גרביה מפגש בין תושבים המעוניינים ומעוניינות לייצר חשמל סולרי לבין נציג של "מאה אלף גגות סולאריים".
סניף מען במזרח ירושלים ממשיך בפעילות ענפה לקידום מעמדן של נשים פלסטיניות תושבות העיר, שרק 13% מתוכן השתלבו בשוק העבודה, ושיעור העוני של תושביו מגיע ל- 75%!. לשם כך מקיים מען בירושלים סדנאות הכשרה והעצמה שתכליתן לסייע לנשים להתמודד עם הקשיים והמכשולים הרבים בפניהן הן עומדות כמו: שוק עבודה פוגעני שמבוסס על עבודה דרך קבלני ניקיון ושירותים, העדר כישורים והכשרה מקצועית, חוסר ידע בשפה העברית, קושי להתמודד עם קשיים טכניים כמו תחבורה, ויחס שלילי בשכונות המערביות של העיר. מול כל אלו יזם מען בשתוף עם עמותת ליסאן קורסים בשפה העברית, מקיים מפגשי העצמה, מלווה נשים למקומות עבודה חדשים, ומקיים הדרכות במסגרות שונות בכל הנוגע לזכויות בעבודה. בנוסף מלווים פעילי מען את המועמדות לעבודה חדשה, ומעניקים סיוע משפטי הן מול קשיים בהם הן נתקלות בלשכת התעסוקה ובביטוח הלאומי והן מול מעסיקים פוגעניים.
עמותת סינדיאנת הגליל – מעסיקה נשים יהודיות וערביות בכל שדרות הניהול, הייצור ומרכז המבקרים בכפר כנא. העמותה נוסדה על ידי נשים יהודיות וערביות ב- 1996 כדי לקדם שינוי חברתי באמצעות פיתוח חקלאות ברת-קיימא, חקלאות אורגנית וקידום סחר הוגן והזדמנויות כלכליות לנשים וחקלאים. העמותה גם מסייעת למגדלים ויצרנים קטנים מהגליל ומהגדה המערבית לשווק את תוצרתם. כל הרווחים מושקעים בפיתוח מיזמים לטובת החברה בכלל והעצמת נשים בפרט. שמן הזית של העמותה זוכה מדי שנה בפרסים בינלאומיים, ומוצרי העמותה נמכרים בכל העולם ברשתות סחר הוגן ובחנויות מזון איכותי. מרכז המבקרים של סינדיאנה אירח השנה יותר מ-5,000 מבקרים מישראל ומחו"ל, אשר נחשפו לסיפור הייחודי ולחזון של בניית חברה משותפת. בשנה האחרונה הרחיבה סינדיאנה את פעילותה לתחום החדשני של אנרגיה ירוקה וידידותית לסביבה ותומכת בשילוב נשים ערביות בפרויקטים ייחודיים של חקלאות הידרופונית ופאנלים סולריים למען שמירת הסביבה.
להלן ציוני דרך חשובים בעבודה האיגוד מקצועית של מען בשנה האחרונה:
מאז מאי 2019 נמצא ארגון העובדים מען בתנופה חסרת תקדים של התאגדות והצטרפות של עובדים פלסטינים משבעה מפעלים באזורי התעשיה בהתנחלויות (שטח c) ובירושלים המזרחית. שיא של גל ההתאגדות היה יוזמה של עובדי "מיה תעשיות מזון" במישור אדומים, שמעסיקה למעלה ממאתיים עובדים, שפנו למען באוגוסט האחרון, אחרי 20 שנה בהן הועסקו בשכר נמוך משכר המינימום וללא זכויות בסיסיות. בנסיון למנוע את ההתאגדות פתחה ההנהלה במסע איומים, פיטרה עובדים, ופנתה להסתדרות הלאומית להכריז על עצמה כארגון יציג, אולם לאור המצב שיצרו מען והעובדים בשטח, כולל שביתה ופניה לבתי הדין לעבודה, זו נסוגה והכריזה כי אינה מייצגת את עובדי מיה. בראשית ספטמבר החלה התאגדות חדשה של עובדים פלסטינים המועסקים במפעל גדול נוסף באזור התעשיה עטרות בירושלים. ההצטרפות של עובדי המפעלים הגדולים, הן במישור אדומים והן בעטרות למען, מבטאת אמון שרוכשים העובדים ביכולת של מען להגן עליהם מפני שרירות לב של המעסיקים וניסיונות פיטורים של פעילי התאגדות, לאחר שבאמצעות שביתות ופסיקות בבתי הדין לעבודה הצליח מען להחזיר לעבודה פעילים שהמעסיקים ניסו לפטרם.
בספטמבר ואוקטובר 2019 חתם מען על הסכמים קיבוציים ראשונים בעמותות "מוקד לפליטים ולמהגרים" ו"בצלם", בהמשך לחתימה על חידוש הסכמים קיבוציים בעמותות "רופאים לזכויות אדם" ו"יד ביד" לחינוך דו לשוני. בשנה האחרונה בלט מען בהתייצבותו הפומבית והחד משמעית בנושאים חברתיים ופוליטיים מרכזיים, כמו המאבק נגד חוק הלאום ונגד גירוש פליטים אפריקאים.